KlasCement viert feest!

Afgelopen vrijdag blies de educatieve portaalsite en leermiddelennetwerk KlasCement.net vijftien kaarsjes uit. Daarom werd er in Brussel een groot verjaardagsfeest georganiseerd waarop meer dan 200 enthousiaste leerkrachten aanwezig waren. Enkelen onder hen werden zelfs speciaal in de ‘digitale bloemetjes’ gezet en ontvingen een Prowise tablet voor hun bijzondere bijdrages die ze de afgelopen jaren hebben geleverd. Dit leek ons dan ook het perfecte moment voor een terugblik op de voorbije 15 jaar en meteen ook een kijk op de ambities en plannen voor de toekomst. We spraken met Bram Faems (@Bramfaems), één van de vaste medewerkers van het klascement team. KlasCement werd opgericht in 1998 door Hans De Four (@dj4am). Intussen groeide de site de afgelopen jaren uit tot een project waarbij heel wat mensen betrokken zijn. Sinds januari 2013 werden de kantoren in Gent geruild voor een stek in Brussel. Het project maakt nu deel uit van het Agentschap Onderwijscommunicatie binnen het Ministerie van Onderwijs en Vorming in Vlaanderen. Het cement wordt gevormd door meer dan 63000 62.0000 enthousiaste leerkrachten en studenten. Zij zorgen voor cursussen, lesbladen, presentaties, video’s, foto’s, oefeningen, software, sites, enz. gemaakt door en voor leerkrachten (in spe). Zo groeide KlasCement tot een heus bouwwerk met onderwijsnieuws, een educatieve databank, forum en een zoekrobot.

Het KlasCement team waakt over de inhoud. Zij promoten de site, stimuleren samenwerking, netwerken en houden contact met gebruikers. Zij modereren, dat wil zeggen dat ze de metadata van het geleverde materiaal toetsen aan een lastenboek volgens internationale standaarden. Inhoudelijk helpen leden mee door te reageren, aan te vullen en door het te melden aan de moderatoren als er misbruik zou gemaakt worden van de site.

Wat heeft KlasCement anno 2013 te bieden? Op het event vorige week werd door Hans De Four en Bram Faems de vernieuwde website voorgesteld. De site kreeg niet alleen een frisse look. Er werd ook hard gewerkt aan het verbeteren van het gebruiksgemak. De zoekfilter werd ook onder handen genomen waardoor de zoekresultaten een pak gerichter zijn. Eén van de ambities en uitdagingen voor de toekomst is om van KlasCement een nog krachtiger leermiddelennetwerk te maken waarbij leerkrachten worden ondersteund en gestimuleerd bij het uitbouwen van een hecht netwerk waar je nieuwe vakcollega’s kan leren kennen, ervaringen kunt delen. Op naar de volgende 15 jaar!